Vous êtes ici : Accueil > Actualités > Verplichting registratie telewerk - Brussel – Anderlecht - Doornik

Verplichting registratie telewerk - Brussel – Anderlecht - Doornik

Le 28 mars 2021
Verplichting registratie telewerk - Brussel – Anderlecht - Doornik
Strengere controles en straffen voor overtredingen, er zal nultolerantie zijn voor controles. Deze wetgeving is ook van toepassing op bedrijven die geen telewerken kunnen opzetten zoals bijvoorbeeld de horeca, bouw, enz

Wie moet het melden ? - Telewerk:

Voor de telewerkverklaring zullen alle werkgevers in de private en publieke sector zich moeten registreren, ook die in essentiële sectoren. Accountants en belastingadviseurs zullen deze registratie dus ook moeten doen.

 

Hoe dit registreren ? - Telewerk

Voor de telewerkverklaring zullen alle werkgevers in de private en publieke sector zich moeten registreren, ook die in essentiële sectoren. Accountants en belastingadviseurs zullen deze registratie dus ook moeten doen.

In dit verband moet de werkgever maandelijks via de website het aantal werknemers, per site, vaststellen wie actief zal zijn en hoeveel telewerken niet kunnen opzetten.

Heeft u meerdere vestigingseenheden, meerdere vestigingen, dan kunt u als werkgever voor elke vestiging de twee cijfers noteren. U kunt ook meerdere geautoriseerde personen toegang geven tot de tool om de cijfers per vestiging vast te leggen.

Er zijn twee cijfers te registreren :

Het totaal aantal werknemers in mijn bedrijf: enkel geldig voor werknemers voor wie u als werkgever een DIMONA-aangifte indient of al hebt ingediend.

      EN

Het totale aantal werknemers in mijn bedrijf met een functie waarbij telewerken niet mogelijk is. Deze bepaling moet restrictief worden geïnterpreteerd voor werknemers die niet kunnen of kunnen telewerken, zelfs niet gedeeltelijk of incidenteel.

De registratie is beperkt tot deze twee cijfers. Daarom mag er geen lijst met namen van medewerkers worden gedownload en zijn er geen persoonlijke of professionele gegevens vereist.

 

Termijn voor de aangifte - Telewerk

De aanmeldingsregistratiedeadline voor telewerken is bepaald op 06/04/2021 voor de situatie vanaf 01/04/2021.

 

Hoe zit het met een functie die telewerken onmogelijk maakt? - Telewerk

Voor een functie die telewerken onmogelijk maakt, wordt dit bepaald door de werkgever in overleg met de preventiedienst of, bij gebreke daarvan, met de vakbondsafvaardiging of bij gebreke daarvan in overleg met de werknemers.

 

Moet ik dit elke maand doen?- Télétravail

De aangifte van uw werknemers is 1 maand geldig, en als er niets verandert, hoeft u de volgende maand niets te doen en is een update van de 2 gevraagde cijfers niet nodig.


De geldige registratie is de laatste die wordt ingevoerd. Momenteel wordt onderzocht of werkgevers maandelijks een aanmeldingsherinnering kunnen ontvangen, bijvoorbeeld via e-mail. ​

We hebben op dit punt tegenstrijdige meningen: op de officiële site van de RSZ staat duidelijk vermeld: "Om de controle van deze maatregel te versterken, zal elke werkgever verplicht zijn om elke maand en vanaf de maand april een beperkt aantal van gegevens bij de RSZ:


het aantal werknemers in dienst op de 1ste werkdag van de maand
het aantal werknemers met dienst op de 1e werkdag van de maand, die geen functie uitoefenen die kan worden uitgeoefend door telewerken ”

 

Een referentie voor controles – Telewerk

De sociale inspectiediensten zullen deze gegevens gebruiken als referentiepunt om de naleving van de maatregel te controleren. Elke werknemer die een functie bekleedt die kan worden uitgeoefend door telewerken, maar die aanwezig zal zijn in het bedrijf, moet zijn aanwezigheid aantonen. Deze verklaring zal ook dienen als referentiepunt om de maatregel van verplicht telewerken geleidelijk op te heffen.

 

Onze adviezen : - Telewerk

Gezien de tegenstrijdigheid tot op zekere hoogte en gezien de nultolerantie die zal worden gehanteerd, raden wij u aan om deze procedure maandelijks vast te leggen.

Voor elke andere vraag nodigen we je uit om contact op te nemen met je casemanager op je sociaal secretariaat.

 

We blijven ter uwe beschikking voor verdere inlichtingen.

 

De gepubliceerde inlichtingen komen uit betrouwbare bronnen, we kunnen niet aansprakelijk zijn voor het gebruik die hiervan zal gemaakt worden.

Bara-Compta bv – expert boekhoudkantoor en fiscaaladvies gevestigd te Anderlecht dichtbij de metrostation Veeweide

Goficom bv – expert boekhoudkantoor en fiscaaladvies gevestigd te Anderlecht dichtbij de metrostation Veeweide en te Doornik dichtbij Froyennes.

Van Der Wilt Benoît – Expert-boekhouder fiscalist ITAA erkend en bestuurder van beide vennootschappen.